Наскоро Asus представи у нас най-новото си попълнение сред гейминг преносимите компютри – ROG Strix SCAR II (GL504). Очакваме моделите от серията да направят дебюта си в България до няколко седмици, а сега ще ви запознаем с някои отличителни аспекти на тези гейминг машини.

Започваме с това, че серията предлага екран с диагонал 15.6“, който е комбиниран с тънки странични рамки. Това го прави по-компактен от голяма част от аналогичните решения. Въпреки това, параметрите му са подобаващи.

Докато сме на темата дисплей, получавате IPS панел с анти рефлективно покритие и резолюция Full HD. Това е в комбинация със 144Hz честота на опресняване и 3ms време за реакция. Именно тези два параметъра допринасят за постигането на геймплей без накъсване на картината, дори и в бързите екшън и състезателни игри.

Ако екранът ви е малък, винаги можете да разчитате и на външен монитор, който да свържете през HDMI, mDP или USB Type-C порт.

Преносимият компютър е с размери 36.1 x 26.2 x 2.61 см и тегло 2.4 кг. Това го прави лесен за транспортиране и съответно, винаги може да ви е под ръка когато сте на път. Лаптопът пасва перфектно в раница за 15.6“ модел и не е нужно да се оборудвате с нещо по-голямо.

Отново, въпреки компактните си размери, лаптопът включва още пълноразмерна клавиатура с цифров блок и то с типичната за ROG Aura RGB подсветка. Издръжливостта на клавишите е за 20 милиона натискания, а движението им е на 1.8 мм. Налична е още N-key rollover функционалност. Aura светлинните ефекти се регулират от специално приложение.

Разбира се трябва да направим и кратък преглед на останалите от основните параметри, които предлага моделът. Имате избор между 8мо поколение Intel Core i5 или i7 процесор, до 32GB RAM, видеокарта NVIDIA GeForce GTX 1060 с 6GB собствена памет и комбинация от SSD и HDD сторидж решение.

Следващият елемент, който е важен основно при онлайн гейминга е наличието на стабилна мрежова връзка. Вграденият 802.11ac WiFi модул, използван от Strix Scar II е базиран на Intel Wave 2 и предоставя по-високи от Gigabit скорости, разбира се при връзка със съвместим рутер. RangeBoost технологията наблюдава вътрешните антени, засичайки кои от тях предлагат най-добра връзка и превключва към тях. Винаги имате опция да се свържете и с кабел през наличния Gigabit LAN порт.

Разбира се няма как да подминем един от основните фактори, отнасящи се до дълголетието и безпроблемната работа на всеки преносим компютър – охладителната система. В това отношение, Asus предлагат доста ефективно решение, състоящо се от няколко компонента, първият от които – топлинни тръби, отвеждащи топлината от CPU и GPU към радиатори в периметъра на шасито. Въздушният поток се осигурява от два 12V вентилатора с висока скорост на въртене. Налични са и специални „тунели“ за изкарване на прахът, която иначе се натрупва в отходните решетки и затруднява охлаждането на системата.

Както можете да се убедите от предлаганите от модела характеристики и функционалности, той е едно чудесно решение за онлайн гейминг. Освен това винаги може да ви е под ръка когато пътувате, без да добавя особена тежест към багажа.

Сподели
Предишна страницаХакери фалшифицират съобщения в WhatsApp
Следваща страницаMotorola Moto g6 вече е достъпна и в сребрист цвят
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.