Още през миналата година Google имплементихара RCS (или Rich Communications Services) в апликацията си за текстови съобщения на Android, като услугата е достъпна в САЩ и Канада. Днес обаче компанията съобщи официално, че ще си партнира с норвежкия телеком Telenor, за да бъде тя достъпна и в Европа и Азия.

Rich Communications Services е стандарт, който позволява за по-богат набор от функции при изпращането на SMS-и — чрез него можете да изпращате снимки с високо качество, да водите групови чатове и да изпращате съобщения с повече от 160 знака (на латиница). Както споменахме, Google Messenger за Android вече го поддържа в САЩ и Канада.

Според блог поста от Google, функционалността ще стане достъпна в следните държави: Норвегия, Дания, Швеция, Унгария, Черна гора, Сърбия, България, Пакистан, Мианмар, Бангладеш, Тайланд, Малайзия и Индия. Очаква се още държави да бъдат добавени в списъка по-нататък.

RCS ще може да се използва от всички Android потребители през Messenger приложението от Google след съответния ъпдейт, който очакваме скоро. Всичко ще работи благодарение на облачната платформа Jibe.

Сега остава да изчакаме официална информация от мобилните оператори в страната, за да разберем повече за старта на услугата в България — дали тя ще се поддържа само от родния Теленор, или RCS ще има и при другите два телекома? Чакаме.