Raspberry Pi, компанията, която стана известна преди няколко години със своите евтини програмируеми компютри, вчера представи нов член на своето семейство. Raspberry Pi Zero е миниатюрен компютър, който струва само 5 долара. Вижда се, че англичаните са стигнали далеч – в борбата си да доближат колкото се може повече хора до компютрите и програмирането, те свалиха цената на най-евтиния възможен компютър десет пъти (първият Pi струваше 50 долара).

Raspberry Pi Zero излиза на пазара от днес и за 5 долара ще ви донесе много повече от това, което си представяте – платката има слот за SD карта, mini HDMI порт за Full HD стрийминг на картина, micro USB вход за зареждане и USB порт за клавиатура, мишка и каквото още се сетите. Картата има място и за допълнително оборудване с графичен процесор. Ако се чудите какви са спецификациите на Raspberry Pi Zero, ето ги и тях – за 5 долара можете да се възползвате от 1 GHz компютърна мощ и 512 MB RAM памет; напълно достатъчно, за да подкарате операционната система Raspbian и да започнете да програмирате.

Ако мислите, че 5 долара са наистина малко пари за компютър, чакайте да чуете това – днес излиза новият брой на списание MagPi, издавано от компания производител на компютрите. С всеки закупен брой от книжката (струваща само 5,99 лири във Великобритания), те подаряват един Raspberry Pi Zero!

Във видеото по-долу можете да разберете повече за новия безумно евтин компютър: