New-Linux-OS-that-Respects-Google-s-Material-Design-Is-in-the-Works-465707-6

Концепцията за Material Design, която Google разработи за Android, стана доста популярна сред разработчиците и потребителите. Това провокира и някои от използващите операционната система Gnu/Linux да обърнат внимание на този дизайн. Android използва Linux ядрото, но заедно с други програми, което различава системата от обичайните Gnu/Linux дистрибуции.

 

ВИЖ ОЩЕ: СКОРО МОЖЕ ДА ВИДИМ ONE PLUS TWO

Екип от разработчици се зае със създаване на самостоятелна дистрибуция, която да спазва стриктно Material Design. В историята на графичните потребителски интерфейси винаги е имало взаимстване на идеи, дори и буквалното копиране на интерфейси и стратегии за дизайн. Идеята за конвергенция на работната среда бе взета от Ubuntu и приложена в последната концепция на Microsoft за бъдещето на Windows. Разработчиците на системата ще създадат изцяло нов потребителски интерфейс, без да доразвиват някой съществуващ. Това се прави, за да се спазят абсолютно всички изисквания на Material Design.

Проектът се нарича Quantum OS, но до този момент няма подробна информация за него. Създателите ще използват новата графична система Wayland, а разработването на платформата за приложения ще е на основата на QML, подобно на Ubuntu Touch и Unity. Използването на QT5, като основна технология, вероятно ще позволи и добра интеграция с приложения от семейството на средата KDE.

Ще бъде интересно да проследим развитието на Quantum OS. Интересът към този проект ще подскаже и за нагласите на потребителите към свободния софтуер на разработения дизайн на Google.