След края на 17-месечно разследване, големият производител на чипове Qualcomm е на път да плати глоба в размер на 900 милиона долара. Глобата ще бъде наложена от Комисията по справедлива търговия на Южна Корея след дело, показало нерегламентирани действия от страна на Qualcomm. Крайната оценка ще бъде обявена на 20 този месец.

Според официални представители на Комисията, Qualcomm са взимали такси от корейски производители на смартфони на база, различна от официалната. Това е в разрез с принципа на лоялна конкуренция.

Qualcomm са взимали пари от LG и Samsung, които се равняват на около 900 милиона долара на година. Те са събирани за патенти и използвани технологии, като това е ставало на база крайната цена на едно устройство, което е неправилно. Вместо това, производителят на чипове е трябвало да таксува спрямо само своите чипове.

Тепърва ще разберем дали Qualcomm ще платят глобата и в какъв точно размер ще бъде тя. За тези от вас, които следят подобни случаи, Qualcomm имаха подобен проблем и в Китай миналата година.