Както много добре знаем, от началото на годината Qualcomm и Apple са се хванали за гушите и се съдят едни с други. Преди това още производителят на модеми и чипове бе нападнат от регулатори поради антитръстовите си практики и Apple реши да ги подкрепи със свое съдебно дело срещу компанията.

В нов опит Qualcomm да осуетят бизнеса на Купертино, те за пореден път се опитват да спрят продажбите на iPhone в САЩ. Qualcomm искат не само нови бройки, които постъпват в Северна Америка да не излизат на пазара, но и вече налични такива да не бъдат продавани. Според Qualcomm, Apple нарушава общо шест патента, свръзнани с живота на батерията на смартфоните. Тъй като патентите не са за стандарти, казват от Qualcomm, не са длъжни да ги лицензират.

Жалбата е подадена както в Комисията за международна търговия на САЩ, така и в окръжния съд на Южния окръг в Калифорния, където се води и предишната съдебна борба между двете компании. По думите на Дон Розенберг (Don Rosenberg), главен съветник на Qualcomm:

„Изобретанията на Qualcomm са в сърцето на всеки iPhone и се простират далеч отвъд модемните технологии и клетъчните стандарти. Apple продължава да използва технологиите на Qualcomm и отказва да плаща за тях.“

Продължаваме да следим действията и решенията на Apple и Qualcomm, за да разберем до какво ще доведе тази борба.