Комисията за справедлива търговия на Тайван наложи глоба на Qualcomm вчера, в размер на 774 милиона долара. Според решението, компанията трябва да предотврати нелоялните си практики на събиране на високи такси за лицензиране на патенти. Qualcomm от своя страна смятат да обжалват.

„Глобата няма рационална връзка с размера на приходите или дейностите на Qualcomm в Тайван и Qualcomm ще обжалва размера на глобата и метода, използван за изчисляването ѝ.“

Макар да познаваме Qualcomm като производител на процесорите Snapdragon, налични в почти всички Android смартфони напоследък, компанията разчита на патенти и тяхното лицензиране за голяма част от приходите си. Тези патенти са за различти типове безжични технологии — от Wi-Fi чипове и LTE чипове, до такива за CDMA.

Qualcomm не се борят само с тайванското правителство обаче. И други държави, като Япония и Южна Корея, също осъдиха производителя, а от известно време Apple водят редица съдебни дела срещу монопола на Qualcomm. Според обвиненията, компанията лицензира технологиите си на прекалено високи цени, възползвайки се за това от високото си положение на пазара и липсата на конкуренция.

Остава да видим как ще се развие случая, но изглежда Qualcomm нямат намерение да се предават.