qualcomm-1

Китай наложи глоба на Qualcomm в размер на 975 милиона щатски долара, като тя е най-голямата в корпоративната история на страната и слага край на 14-месечно разследване за антиконкурентни практики. Производителят на процесори се съгласи да изплати сумата, но сделката също така изискава от Qualcomm да намали цените за лицензионните възнаграждения върху патенти, използвани в Китай, което ще е от полза за местните производители на смартфони, като Xiaomi и Huawei.

Виж още: Френският телеком Orange проявява интерес към закупуването на БТК

Qualcomm направи изявление в понеделник, в което каза, че няма да оспорва решението на Националната комисия за развитие и реформи на Китай (NDRC), според което Qualcomm е нарушила антитръстовите закони. На въпрос дали това ще повлияе и на проверка в Европа и САЩ, президентът на компанията Дерек Аберле каза: “Ние напълно зачитаме тяхната власт, но не вярваме, че и останалите агенции непременно ще достигнат до същите заключения”.

Дискусиите по един от най-спорните случаи, попаднали под антимонополния закон от 2008 г., се засилиха през последните седмици, като ключова беше срещата между ръководството на Qualcomm и членовете на NDRC, провела се в петък. Съгласно условията на споразумението, Qualcomm ще предлага лицензи на сегашните си 3G и 4G основни патенти в Китай, които са широко използвани от производителите в страната. Qualcomm е една от няколкото чуждестранни компании, включително и Microsoft, която е разследвана по обвинения за антиконкурентни практики.