pink_floyd

След малко повече от месец, всички фенове на рок музиката ще имат повод за радост – на 10 ноември, Pink Floyd ще пуснат нов студиен албум.

Няма спор, че британската рок-група Pink Floyd е една от най-популярните рок банди в света. В своята дълга история групата се отличава със своите философски текстове, музикални експерименти и атрактивни концерти и единодушно е считана за една от най-влиятелните и успешни банди в международен мащаб. През 1985 един от създателите и фронтмен на Pink Floyd, Роджър Уотърс скандално напуска групата, след което подема съдебна битка срещу останалите членове за правото над името и музиката на бандата. Две години по-късно спорът е разрешен, а Pink Floyd продължава без Уотърс. Когато през 1995, групата за пореден път обявява край на своята съвместна работа милиони фенове са съкрушени. През 2005 Pink Floyd се събират отново, за благотворителна кауза Live 8. Тогава Уотърс, Гилмор, Майсън и Райт за първи път свирят заедно от 24 години. След това отново следва затишие.

По-рано това лято, Pink Floyd обявяват, че работят над нов албум, който ще включва изцяло нова и нечувана досега музика. На 10 ноември, 2014, „The Endless River“ официално ще дебютира. Албума ще включва музика от звукозаписни сесии от далечната 1993, която не е намерила място в последния досега албум на бандата – The Division Bell. Това е един от последните пъти, когато Дейвид Гилмор, Ник Мейсън и Ричърд Райт (Райт умира през 2008) свирят заедно.

The Endless River може да бъде оприличен като експеримент, тъй като албума ще бъде съставен главно от инструментали и ембиент музика, а само една от песните ще включва вокали. Петнайстия студиен албум на Pink Floyd е третият пореден сред напускането на Роджър Уотърс. Именития музикант, на няколко пъти публично обяви, че не иска да има нищо общо с бандата за разочарованието на много фенове и музикални критици, а последните вече почти отписаха предстоящия албум.

endless_river_pink_floyd

И все пак The Endless River е задължителен за всички почитатели на рок музиката. Имайки предвид, че това е последния път, когато основните хора зад Pink Floyd създават музика и то главно за удоволствие и без конкретна цел, албума ще си заслужава. Дори и да не създаде нови безсмъртни хитове или пък да напише нови редове в историята на групата, The Endless River ще е за всички изпитващи носталгия към най-добрите времена на рок музиката. Времена, които най-вероятно повече няма да се върнат.