Имате купища смарт лампи, които можете да контролирате с помощта на вашия смартфон? Е, голяма работа! Истинското удобство се крие в това, светлината да се включва сама точно, когато имате нужда от нея, без дори да си вдигате пръста. Именно новото произведение на Philips ще ви помогне да постигнете това. Устройството е само $40 и ще бъде по пазарите през октомври. Ще видите, че щом разберете повече за него, и вие като нас, ще искате да си го купите.

“Има моменти, в които нещата просто искаш да се случат” – казва Тод Манголд, директорът на Philips Lighting’s connected home arm. Въпросните моменти включват ситуации, в които късно вечер се прибирате от пазар, с ръце пълни с покупки, или например, когато отворите вратата на килера, чийто ключ за осветление е труднодостъпен. Тогава ви се иска да имате сензор за движение, който да ви включи лампите, без да се борите сами да го направите.

Hue motion sensor светва лампите в секундата, в която усети някакво движение, в дадената зона. Устройството има 100-градусов (вертикален и хоризонтален) детектор и почти 5-метров обхват, което всъщност позволява бързите му реакции.

Сензорът обаче няма да ви е полезен само за автоматичното включване на осветлението, когато влезете в някакво помещение. Ако, например, се събудите през нощта и искате да отидете до банята, вече няма да е необходимо да търсите опипом ключа за лампата. Плюс това, през приложението може да нагласите така Hue motion, че в даден момент (както е примера за през нощта) светлината да бъде по-задимена и да не ви навреди на току-що отворените ви очи.

philips-hue-motion-sensor-light-sensitivity

През приложението може също да направи така, че след определено време, ако никакво движение не е засечено, лампите да бъдат изгасени. По този начин може да нагласите сензора така, че в спалнята и хола ви, ламите да се гасят щом заспите, или в помещения като кухнята и гаража ви, в които преминавате за кратко, осветлението да се изключва щом излезете от там.

Phillips несъмнено са първите, които изобретяват подобен сензор за “умния” ви дом. Той обаче най-лесно ще работи с известното семейство за осветление на компанията. Philips продължават да развиват тези техни смарт джаджи за осветление, като скоро ще бъдат пуснати и Color lights, благодарение на които ще може да имате какъвто цвят светлина желаете, във вашата къща.