Използваме редица приложения, чрез които можем да оценяваме различни услуги и места, но какво би било, ако имахме възможността да правим същото, но с хора? Е, това съвсем скоро ще бъде възможно с Peeple, описвано от неговите създатели като „позитивно приложение“.

То ще е налично от ноември и ще позволява на потребителите да търсят и оценяват с една до пет звезди хора – приятели, колеги и т.н. Към услугата може да бъде добавян всеки, като тези, за които са постнати ревюта, няма да могат да дават съгласието си за тях. Това в крайна сметка може да доведе до повече негативни, отколкото положители, коментари и изцяло да промени идеята на приложението.

Screen Shot 2015-10-02 at 1.02.07 PM
Screen Shot 2015-10-02 at 1.03.13 PM

Peeple, създадено от Джулия Кордрей и Никол Маккълоу, ще е налично само за iOS. От пост във Facebook страницата за него става ясно, че вече има хиляди регистрирани за бета тестери, а Washington Post съобщава, че акциите на компания в момента са на стойност 7.6 милиона долара.

За да могат да пубилуват ревюта, потребителите трябва да са навършили 21 години и да имат активен Facebook акаунт. Самите ревюта пък трябва да са публикувани под истинските имета на написалите ги, като също така се изисква обяснение какви отношения имат, или са имали, с лицето, с избор от три категории – лични, професионални и романтични.

Всеки, имащ мобилния номер на човека, за когото пише, ще може да му създаде нов профил в сайта. Той ще получи съобщение да провери какво сте казали за него в приложението. Не е споменато как ще се проверява валидността на номера. „Хората правят толкова много проучвания, когато си купуват кола или вземат подобни решения, Защо да не правят същото проучване и за други аспекти от живота?“, казва Кордей.

Основателите на Peeple твърдят, че имат действащи системи за борба с тормоза. Потребителите ще имат възможост да докладват негативни коментари, както и да премахнат човека и коментара, нарушили условията на приложението. А кое ще се класифицира като „тормоз“, ще е по преценка на Peeple. Другата мярка е задържането на лоши коментари за 48 часа. „Те просто отиват във входящата поща на лицето, за което има негативно ревю, след което му се дава шанс да се разбере с човека, който го е написал. Ако не можете да се разберете, то имате шанс публично да се защитите, коментирайки ревюто“, е написано в Peeple.

https://www.youtube.com/watch?v=I9d5_f6Hhm8