Един филантроп помолил дизайнер на състезателни коли да направи превозно средство, подходящо за всякакъв терен, с което да подпомогнат всички хуманитарни мисии в Африка. Резултатът от тази молба е „Ox“ – първият „flatpack“ камион в света, което означава, че камионът може да се събере целия в плоска кутия и да бъде пренасян като мебел от Икеа.

ox-1

Камионът е изключително лесен за разглобяване. Така е конструиран, че да може трима души да го разфасоват на 60 части само за половин денонощие. Това позволява на Ox да бъде транспониран евтино до тепърва развиващите се нации в Африка, където вече доброволци ще могат да транспортират вода, зърно, торове и строителни материали, с помощта на този компактен камион. Ox може да настани 13 души и да носи товар до 1 860 килограма.

Ox се ражда от идеите на Торкуил Норман, филантроп, който ръководи Global Vehicle Trust и Гордън Мъри, южноафриканският инженер, който участва в създаването на McLaren F1. Проектът е сходен с Africar, пуснат през 80-те години на миналия век.

„Ox беше само една мечта преди шест години“, споделя Норман, „но вече е реален продукт, който премина през множество тестове.“