Ето че OnePlus най-накрая представиха новия си убиец на флагмани в лицето на OnePlus 5. Събитието бе излъчено на живо в YouTube снощи и показа красив смартфон, макар и доста приличащ на iPhone.

Тук не преувеличаваме — OnePlus 5 наистина прилича на iPhone 7 Plus. Като се започне от лентите за антената, та чак до разположението на двойната камера, задния микрофон и светкавицата. Но да оставим това настрана и да се фокусираме върху спецификациите и това, което устройството предлага.

OnePlus и този път не разочароват с характеристиките. Имаме на разположение 5.5-инчов Full HD (1080 x 1920) AMOLED дисплей с покритие Gorilla Glass 5. Вътре се помещават най-новия процесор Qualcomm Snapdragon 835, както и 6GB RAM със 64GB вградена памет (8GB RAM и 128GB памет за по-скъпия вириант). Освен това имаме още батерия с капацитет 3300 mAh, бързо зареждане Dash Charge и операционна система Android 7.1.1 Nougat в преработения вариант, наречен OxygenOS.

Споменахме, че OnePlus 5 идва с двойна основна камера и всъщност това бе не само основният фокус по време на представянето му, ами и така да се каже перлата в короната на смартфона. Лозунгът на OnePlus 5 е „Dual Camera. Clearer Photos“ [Двойна камера. По-ясни изображения; бел. превод]. Основната камера е с два сензора — 16 и 20-мегапикселови. Предната камера пък има електронна стабилизация и също е с резолюция от 16MP.

В допълнине към всичко това, имаме скенер за пръстови отпечатъци, бързият Ringer бутон за изключване и включване на звука, USB Type-C порт, както и не на последно място — аудио жак. Целият пакет е затворен в алуминиево капсуловано тяло с удобно грапаво покритие.

OnePlus са познати с агресивните си цени за устройства, които спокойно могат да се конкурират с характеристиките на флагманите от големите компании. Тази година обаче нещата стоят малко по-различно. Дали заради двойната камера, или нещо друго, но OnePlus 5 идва за малко повече пари, отколкото неговите предшественици. Можете да се сдобиете с 6GB RAM / 64GB версията срещу 499 евро, като тя едва в Slate Gray цвят. Ако искате 8GB RAM и 128GB вградена памет, трябва да се бръкнете за 559 евро, като ще получите смартфона в Midnight Black.

Онлайн продажбите на OnePlus 5 започват на 27 юни, но от снощи върви т.нар. Early Drop продажба. Всички, гледали представянето на живо, имаха възможност да чуят специалния код, който да въведат във формата за вход в магазина. Искате ли жокер? Паролата е „Clearer Photos“. Early Drop бройките са ограничени и идват с 50% намаление за някои аксесоари. Освен това, само днес OnePlus ще имат отворени pop-up магазини в Ню Йорк, Лондон, Берлин, Париж, Амстердам, Хелзинки и Копенхаген.