Преди около две седмици програмист от Google обяви, че USB Type-C аксесоарите, произвеждани и предлагани от OnePlus, могат да са опасни за смартфоните на други производители. USB Type-C, който се стреми да се превърне в стандарт, трябва да се произвежда в съгласие с няколко регулации относно резисторите и Бенсон Люнг от Google твърди, че при OnePlus те не са спазени.

Вчера от китайския производител пуснаха свое официално изявление относно това. Ето какво каза Карл Пей по въпроса:

„Разбрахме, че два от нашите продукти – OnePlus USB Type-C кабелът и OnePlus USB Type-C адаптерът – използват резистор, който може да не е напълно съвместим с някои устройства от други компании. Бъдете спокойни – тези аксесоари са напълно безопасни за използване с OnePlus 2.“

Оказва се, че според стандарта, съпротивлението на USB Type-C кабелите трябва да е 56 kΩ. Вместо това, OnePlus използват резистор със съпротивление от само 10 килоома, което е повече от пет пъти по-малко. По този начин към устройството може да бъде подаден много повече ток, отколкото е безопасно, което може да доведе до технически проблеми.

Откакто за проблема се заговори в интернет, китайците са добавили информация на своя сайт, че аксесоарите им са създадени специално за използване с OnePlus телефони. Ако все пак някой потребител е закупил кабел от тях за друго устройство, то OnePlus ще му върнат парите; възстановяването може да стане на специално създадената за това страница.

По-долу можете да видите таблица, в която OnePlus обясняват с какви устройства могат и не да се използват кабелите им. През това време те вече работят по отстраняване на проблема с резистора и скоро ще предлагат зарядни, произведени според стандарта.

oneplus-usb-type-c-cable-table