Според нов доклад на Bloomberg, Oculus и Xiaomi работят заедно над нов VR хедсет, който ще бъде изцяло автономен — без нужда от връзка с компютър или смартфон — и който ще струва 200 долара. Прототипът на джаджата се казва Pacific и може би ще бъде представен на Oculus Connect този октомври.

Очаква се Pacific да има по-висока резолюция от Gear VR и да е доста мощен благодарение на процесор Qualcomm Snapdragon. Колкото до сензори за следене на движение — Oculus не планират новият хедсет за виртуална реалност да има такива. Според някои това може би е стъпка назад, но все пак тук говорим за изцяло автономно носимо устройство за не повече от 200 долара. За сравнение, Gear VR струва около 130 долара, но работи само със смартфони от Samsung.

Можем да кажем и нещо за партньорството с Xiaomi. Според Bloomberg, логването в системата на хедсета ще става с Facebook (които притежават Oculus). В Китай Xiaomi ще включат допълнителен софтуер и брандиране. Освен това, Facebook е забранен в Китай, така че може би там компанията ще използва някакъв друг софтуер, който ще помогне на Oculus да излезе на пазара в един до сега недостижим регион.

Остава да почакаме до премиерата на устройството, за да разберем повече. Очаква се през октомври Oculus да отворят системата на Pacific за разработчици и точно това е причината, поради която Bloomberg смятат, че тогава джаджата ще бъде представена официално.