Изглежда легендата Nokia наистина ще се завърне на пазара за смартфони и то толкова скоро – Майк Уанг, изпълнителен директор на Nokia и президент на китайския мениджърски екип потвърди, че можем да очакваме “три или дори четири” Android смартфона с логото на финландската компания преди края на годината. Тези устройства ще бъдат представени през последната четвърт на 2016 и може да излязат на пазара в началото на 2017 година.

Дизайнът на телефоните ще бъде предприет от HMD, дружеството, съставено от бивши служители на Nokia и Microsoft. Производството пък се пада на Foxconn в Китай. Интересното е, че няма да видим само смартфони – част от новите устройства ще бъдат и таблети.

Нямаме никаква потвърдена информация от страна на Nokia, но се предполага, че новите четири джаджи ще бъдат от висок клас – смартфоните ще дойдат с процесори Snapdragon 820 от Qualcomm, 5.2 и 5.5-инчови QHD OLED дисплеи и камери с резолюция от 22.6 мегапиксела. Освен това очакваме дизайнът да е изцяло метален, както и с прахо и водоустойчивост.

Освен че HMD ще представи новите устройства през следващите 6 месеца, се очаква Nokia да пуснат в продажба и няколко смартфона от по-нисък клас. Изглежда наистина компанията смята да се върне в играта, като това май ще стане с много шум. Остава да видим дали ще се докажат отново.