Разработват ли Nokia свой собствен гласов асистент? Това е въпрос, който си задаваме след като компанията е завела патент в Европа за софтуер на име “Viki”. Описанието му включва [използване на] асистенти, работещи с дигитални знания и комбиниращи всички данни в един основен интерфейс с чат и гласови команди”.

След като Engadget са се допитали за коментар, официален говорител на Nokia е потвърдил подаването на патенти, но казва така: “Ние не коментираме това как, дали и кога [патентите ни] биха били използвани в продукти или услуги на Nokia”.

Така че не е 100% сигурно, че Nokia и техните собственици от HMD Global ще станат част от пазара за гласови асистенти, наред с Google Assistant, Siri, Cortana и Alexa.

Възможно е все пак Viki да види бял свят под формата на софтуерен асистент в бъдещи Nokia смартфони, а защо не да бъде доставен на потребители и на други марки устройства под формата на сваляема апликация? Ще почакаме и ще разберем.

Междувременно, миналата седмица Nokia представи първия си смартфон с операционна система Android, който ще се продава съвсем скоро в Китай.

1 коментар

 1. Изненадан съм от изключително неточната статия.
  Правото да пуснат телефони с името Нокия за срок от 10 години имат :
  -FIH Mobile, дъщерно дружествo технологичения гигант Foxconn
  -HMD Global
  Гласовия асистент се разработва от Нокия, която е коренно различна компания.
  “Така че не е 100% сигурно, че Nokia и техните собственици от HMD Global ” – А за това твърдение нямам думи. Съчинение, от жанр научна фантастика.

Comments are closed.