nokia11

През последните няколко месеца Nokia и HTC водеха редица съдебни дела относно патенти, като Nokia спечели по-голямата част от тях. Сега двете компании са стигнали до споразумение относно лицензирането на патенти, като Nokia обави, че са подписали споразумение за “патент и технологично сътрудничество”.

“Много се радваме за споразумението и сътрудничество с HTC, която е дългогодишен лицензиант на патентите на Nokia. Това споразумение ратифицира изпълнението на патентите на Nokia и ни дава възможност да се съсредоточим върху по-нататъшни възможности за лицензиране.”, каза Пол Мелин, директор на интелектуалната собственот в Nokia. 

“Nokia има едно от най-видните патентни портфолиа в индустрията. Като пионер в индрустрията за смартфони, със силно патентно портфолио, HTC се радва, че се стигна до това споразумение, което ще ни позволи да останем фокусирани върху иновациите за потребителите”, пък каза Грейс Лий, юрисконсулт на HTC.

Нито Nokia, нито HTC разкриха детайли относно споразумението, въпреки че и двете компании казаха, че ще “проучват бъдещите възможности за технологично сътрудничество”. Напомняме, че в края на януари Samsung и Googlе също си стиснаха ръцете за 10-годишно патентно споразумение.