Учените от Масачузетския технологичен институт (MIT) изглежда са вдъхновени от Google DeepDream и отминалия празник Хелоуин, като са създали подобен на споменатия алгоритъм за промяна на изображения. Популярното напоследък машинно обучение помага на изкуствения интелект да прави от обикновени снимки плашещи пейзажи. Проектът се нарича Nightmare Machine [Машина за кошмари; бел. превод].

Както можете да видите на техния сайт, учените от MIT взимат случайни портретни снимки и учат алгоритъма си да ги превръща в най-ужасяващите неща, които бихте могли да си представите. Сред използваните изображения ще намерите както такива от популярни филми като „Сиянието“ (The Shining), така и снимки на известни личности — Брад Пит, Доналд Тръмп.

Kermit the Zombie before/after.

A photo posted by Nightmare Machine (@nightmare_machine) on Oct 26, 2016 at 7:03pm PDT

Освен това обаче, Nightmare Machine може да променя и пейзажи. Изкуствения интелект разполага с няколко различни стила, в които превръща снимки на познати сгради в най-големите ви кошмари. Сред тях са Тадж Махал (снимката най-горе), сградата на конгреса в САЩ, Айфеловата кула, Лувъра и т.н. Стиловете пък са Haunted House (Къща обитавана от духове), Fright Night (Нощ на страховете), Slaughter House (Кланица), Toxic City (Токсичен град), Chost Town (Град на духове), Inferno (Ад), Tentacle Monster (Чудовище с пипала) и Alien Invasion (Нашествие на извънземни).

Можете да видите всички снимки и стилове на страницата на Nightmare Machine. Там също така можете да гласувате за най-страшните портрети, което ще помогне на алгоритъма по-бързо да се научи да прави възможно най-страшните такива.

Nightmare Machine is at Sydney ???

A photo posted by Nightmare Machine (@nightmare_machine) on Oct 22, 2016 at 1:11am PDT