Ние хората приемаме възможността да използваме смартфоните и таблетите си за даденост. Това ни пречи да осъзнаем колко трудно би било за един човек с увреждания да бъде пълноценен. И тук не говорим само за света на технологиите, а изобщо. Само че днес ще обърнем внимание точно на тях.

Една изследователска компания с името BrainGate е решила да помогне на парализирани пациенти да останат свързани и да имат достъп до мрежата като всички нас. Това ги накарало да измислят метод, който да позволи на такива хора да контролират смарт устройство само със силата на своята мисъл. Разбира се, за устройство учените са се спряли на Nexus 9 от Google, който не само че е бърз и удобен, ами притежава и операционна система с отворен код, която може лесно да бъде преработена за техните нужди.

След много изследвания и разработки, BrainGate най-накрая постигнали успех. За да може някой да контролира въпросния Nexus 9, то на главата му трябва да се направи операция, която да позволи поставянето на малък имплант в мозъка му. Той помага на специално устройство да комуникира с Android операционната система на таблета и така той да бъде достъпен за работа от човек, парализиран от врата надолу. Такива са да речем болните от Амиотрофична латерална склероза (болестта, от която страда Стивън Хокинг).

Един от първите пациенти – жена на 50 годишна възраст – вече се радва на пълен достъп до мрежата със своя нов Nexus 9. Учените обещават работа на таблета и акомпаниращите го допълнителни устройства без тяхна намеса до две години. Разработките продължават, за да могат повече хора да се възползват от напредъка на технологията.

Във видеото по-долу можете да видите интервю с някой от учените, както и малка демонстрация с играта Pong, контролирана с мисъл.