Nexus4White-Press

На пазара съществуват много варианти ако си търсите Android смартфон. Точно това е хубавата страна на гугълската операционна система – тя идва с много опции, дизайн и производителност. След като си купите Android смартфон той става наистина ваш. Стотиците клавиатури, лънчъри, теми и dialer приложения ви позволяват да персонализирате както пожелаете своя нов смартфон. Разбира се, можете да руутнете телефона и да сложите custom ROM, който да отговаря още вече на нуждите ви (ако сте готови да се откажете от гаранцията си).

Според мен повечето хора не си купуват телефон само за да го персонализират и да го хакват. Повечето хора избират телефон по спецификации и начина, по който работи. Така достигнах до заключението, че дори седем месеца след излизането си, Google Nexus 4 все още е най-добрият Android смартфон, който ще ви позволи да преживеете и почувствате операционната система цялостно.

Не казвам, че Nexus 4 е най-добрият смартфон на пазара за всички времена. Разбира се, компании като Samsung, HTC, LG и Sony имат своите предложения в лицата на Galaxy S4, One, Optimus G и Xperia Z. За много хора те са по-добрият избор, защото предлагат ненормално добър хардуер, съчетан със страхотни софтуерни благинки и персонализиран потребителски интерфейс. Но нито едно от тези устройства не предлага Android преживяването, което Nexus 4 дава.

Nexus 4 няма да ви даде S Beam от Galaxy, Zoe и UltraPixel камерата от HTC, нито страхотния HDR режим на Sony. Google дори не се опитва да се състезава в тези сфери с другите производители. Единственото нещо, което другите компании не могат да постигнат е опростеността.

Точно заради това харесвам Nexus серията, не само Nexus 4. Google е успяла да създаде полирана операционна система, която успява да управлява мейл комуникация, приложения и телефония безпогрешно. Nexus 4 не може да ме “гледа” и следи движенията ми, както Galaxy S4 може. Това не означава, че телефонът не е по-добър от другите топ телефони.

Приложенията се инсталират мигновено, видеото стартира на момента, нотификациите пристигат по един красив и изчистен начин, без излишни цветове и досадни звуци. Nexus 4 е това, което Google иска да покаже с Android. И успява.

Дълго време използвах топ Android телефони. Минал съм през HTC One X, Galaxy S3, Sensation и много други. Нито един не ми даде това, което искам – изчистен интерфейс, без лаг. Дори не ми се иска да започвам спора за лага, който се наблюдава и до ден днешен при повечето Android телефони. Точно заради това избрах да сменя телефона си с iPhone 5. Apple е единствената компания, която предлага софтуерно съвършенство. Това е факт, който не може да бъде отречен дори от най-запалените фенове на гугълската операционна система. Nexus 4 е единственият смартфон, който може да се състезава с това, което iPhone предлага. Не искам да избирам победител, защото и двата телефона предлагат всичко, от което имат нужда модерните смартфони.

Другото основно и неоспоримо предимство на Nexus 4 са моменталните, бързи ъпдейти. Само Apple пуска ъпдейти до нови версии на iOS веднага след излизането им за всички налични мобилни устройства. Ако искате винаги да имате най-новото, да не чакате с месеци (понякога година) за да се насладите на благинките, които Google сътворява, единственият избор е Nexus.

Не се опитвам да убеждавам никого да си купува Nexus устройство. Исках просто да споделя защо харесвам този телефон и защо той е единственият, който може да ме накара да се върна в семейството на Android.

Сподели
Предишна страницаКратко ревю на LG Optimus L7 II
Следваща страницаНовите MacBook Air имат проблеми с WiFi свързаността
Боби Иванов е технологичен журналист. Работил е във в. “24 часа”, както и като редактор и автор на авторски публикации в онлайн изданието MobileNews, част от Trim Publications Ltd. Темите, които покрива включват бизнес, технологии и телекомуникации в страната и в световен мащаб. Интересите му включват Психология на комуникацията, Социология, Маркетинг и Връзки с обществеността. За контакти: Ivanoff@smartnews.bg