nextbit

Всички сме играли игри във Фейсбук и после сме си инсталирали мобилните им приложения. Феновете на Candy Crush Saga и подобни знаят, че могат да играят на любимата си игра от всяко едно устройство и никога да не пропуснат своя прогрес. Синхронизацията на приложенията, които работят във Фейсбук и други социални мрежи, изглежда като нещо напълно обичайно.

В действителност това е един много сложен процес, който изисква много ресурси, за да се осъществи и да работи безпроблемно. Синхронизацията на данните изисква от разработчиците да предложат тази възможност, както и да осигурят необходимите ресурси, за да се запазва информацията.

Проблемът при огромната екосистема на популярните мобилни операционни системи е намирането на начин това да се направи универсално за всички приложения и цялата потребителска информация. По-рано тази година Apple се опитаха да решат този проблем чрез своята услуга Handoff – автоматично прехвърляне на информацията от работата с iPhone към iPad или Mac настолен компютър. Единственото изискване бе разработчиците на приложения да въведат възможност за интеграция с Handoff.

В днешни дни една компания се реши да направи много амбициозна стъпка напред в синхронизацията на данни. Тя се казва Nextbit и е съставена от кадри от Apple, HTC и Google, които са се обединили около една-единствена цел – разработването на постоянна синхронизация на информацията в Android без промяна на приложенията. При успешната реализация на техния проект всеки потребител не би изгубил своята работа на нито едно от устройствата си – всяка бележка, контакт или друга информация автоматично ще се синхронизира през всичките регистрирани Android устройства, независимо дали става въпрос за смартфон или таблет.

Това ще се случва чрез Baton – системен процес, който ще предава извършената работа в дадено приложение към същото, но на друго потребителско устройство. Вече има разработени някои демонстрации, които показват, че идеята може да заработи наистина добре.

Google вече прави нещо подобно в Android Wear – синхронизацията на съобщения между смарт часовниците и гривните със смартфоните и таблетите показва подобна идея. Но NextBit смятат, че синхронизацията трябва да обхване всички приложения. Те дават пример с текстообработката – една бележка може да е лесно да се пише на смартфон, но ако стане прекалено дълга, тогава ще е по-удобно да се редактира на таблет. Информацията ще се синхронизира автоматично, а промените ще бъдат видими при всички потребителски устройства.

Виж още: Бъдете елегантни с Allview V1 Viper е

Разработчиците на NextBit обясняват, че тяхното системно приложение не изпраща цялата информация за извършената работа, а само извършените промени – подобно на работата на Google Docs. Това пести не само място, но и позволява синхронизация да се случва много бързо – разделянето на данните на значително по-малки по обем “късчета” ще позволи и бързия трансфер на данни.

Ключовият фактор, който създателите смятат за наистина значим, е липсата на необходимост от страна на разработчиците да интегрират специален код, за да могат да се възползват от възможностите на NextBit. Нужно е единствено инсталирането на системния процес и приложението.

За момента новата технология не е достъпна за потребителите, тъй като е още в етап на разработка.

В бъдеще разработчиците обмислят да създадат безплатен и абонаментен достъп до тази технология. Безплатният вариант ще осигурява всички основни възможности, а платеният достъп ще дава възможност за някои удобни екстри.