amazon-building

Всички сме чували за невероятните условия на работа, които облагодетелстват служителите на Google или Facebook например – зали за отдих, фитнеси, кафетерии с безплатни храна и напитки. Това са само част от нещата, от които бихте могли да се възползвате, ако работите за тези интернет гиганти. Според скорошен материал на New York Times обаче, Amazon не е подобно място. Там такива бонуси не съществуват, а успехите в работата са по-важни дори от личния живот на служителите. Това разкрива интервю с повече от 100 бивши и настоящи служители на Amazon.

Ясно е за всички, че в складовете на Amazon работата кипи постоянно и с пълна сила, поради непрестанните поръчки, които потребителите извършват. Според статията на New York Times обаче, в офисите на компанията не е по-различно. Според бивш служител на компанията, отношението към хората в офиса е такова, че те кара да пренебрегнеш всичко от личния си живот, за да успееш. Работата става като наркотик и правиш всичко възможно, за да си на върха. Това, казва още материала, е допълнително изострено от факта, че служителите в тимовете са под рангове. Всяка година тези, които са най-долу, биват уволнени. Така че и докладването на колеги е насърчено – ако видите някой, който си взима прекалено дълга обедна почивка или пък си тръгва от работа, можете да го изпортите за допълнителни облаги.

Така нареченият work-life баланс е тотално пренебрегнат в офисите на Amazon, твърдят още от NYT – едва ли не индиректно не се препоръчва излизане в болничен за гледане на деца, болни или пък не дай си Боже умиращи роднини. Според бившият служител на интернет гиганта Бо Олсън, много от колегите му изпадали в криза и се сривали психически. “Виждал съм почти всеки един мой колега да плаче на бюрото си”, казва още Олсън. Другото нещо, което прави впечатление от интервютата е, че т.нар. пърформънс на една служителка бил поставен под въпрос, след като тя се върнала от болничен, борейки се с рак на гърдата. Материалът твърди, че личните ѝ трудности не трябвало да застават на пътя на работата ѝ.

Пълният материал на New York Times можете да прочетете тук.

Какъв е отговорът на Amazon?

Малко след като статията на New York Times се появи в интернет, Amazon отрече нещо такова да съществува в сърцето на компанията. The Verge пък публикуваха e-mail от Джеф Безос, адресиран до всички служители на интернет гиганта. В него той споменава, че материалът на новинарите от NYT е лъжа и той не познава “този Amazon, [който е описан там]”. Според Безос, всеки има право да работи където поиска и в крайна сметка, ако условията бяха такива, каквито са описани, щеше ли някой да остане на работа в компанията?

Изпълнителният директор също посочи статия в LinkedIn, дело на настоящ “Амазонец”, която показва реалността от един по-различен ъгъл. С една дума, той моли всеки да вярва на това, което вижда с очите си и да докладва за всякакви нередности директо на него или на HR екипа.

А сега е време да ви попитам вие какво мислите по въпроса?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS