Снимка: NASA / APL / Southwest Research Institute

Съвсем наскоро от центъра на NASA събудиха космическия апарат New Horizons, който преди десет години се запъти към далечната планета-джуже Плутон на ръба на нашата Слънчева система. От тогава апаратът е изминал невероятните 5 милиарда километра. Мисията има за цел да покаже малката скална топка, както никой учен не я е виждал, а също така да я изследва по-обстойно. Полетът до там ще е много полезен, тъй като от Земята Плутон едва-едва се вижда и тукашни изследвания са меко казано невъзможни.

Виж още: Слънцето така, както не сте го виждали досега

Първите снимки, които Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) камерата на апарата е заснела, не могат да покажат кой знае какво (все пак те са направени на около 200 милиона километра от небесното тяло). Те по-скоро помагат на NASA да разбере дали все още New Horizons се движи в правилната посока, за да може на 14 юли да се срещне с Плутон успешно. Също така от агенцията са решили да покажат и на всички, които се интересуват, тези пикселизирани, но пък вълшебни снимки.

Тази, която виждате по-горе, е монтаж от няколко изображения, направени в рамките на шест дни – от 25-ти до 31-ви януари – и показват системата Плутон-Харон (най-големият спътник на планетата-джудже) в общ танц. Харон е най-голямата луна в нашата Слънчева система, по отношение големината на бащиното си тяло – той е цяла една осма от големината на Плутон. Затова и гравитационното му влияние върху планетата-джудже е толкова силно.

Определено има какво да очакваме следващите месеци – предстои да видим Плутон много отблизо и най-накрая да разгадаем тайните на неговата далечна, студена повърхност.