Juno направи най-детайлните снимки на петното на Юпитер досега

1

Мисията Juno на NASA е в орбита около Юпитер вече повече от година и постоянно изпраща интересни снимки на газовия гигант, които ни го показват по-близо от когато и да било. Елиптичната орбита на апарата около планетата го отвежда на височина 8000 километра над атмосферата веднъж на всеки 53 дни и на 10 юли бе извършено седмото по ред приближаване (т.нар. perijove).

Орбитата бе избрана така, че Juno да прелети над едно от най-известните неща, с които свързваме Юпитер — Голямото червено петно (The Great Red Spot). Това е буря, която се вихри на повърхността на планетата от поне няколкостотин години и може да побере Земята два пъти в себе си.

Както можете да се досетите вече, снимките, които Juno изпрати от поредното си приближаване до повърхността на Юпитер, са точно на Голямото червено петно. Необработените изображения, както всички други такива, бяха споделени публично и всеки има възможност да си поиграе с тях, за да получи красива снимка на планетата.

На сайта на мисията Juno можете да намерите както сурови необработени снимки, така и такива, получени след обработка от ентусиасти и непрофесионалисти. За повече информация, посетете страницата на NASA / Juno:

Виж: Mission Juno

Снимка: NASA / JPL / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt

1 коментар

Comments are closed.