Екипът отговарящ за Международната космическа станция (ISS) току-що направи първата стъпка към правенето на орбиталната лаборатория малко по-безопасна за нейните посетители. За първи път астронавтите от NASA ще ползват ДНК секвенатор в микрогравитация. Експеримента е направен, за да се види, дали такъв преносим секвенатор ще работи в орбитата. Засега всичко сочи към положителни резултати. Тестовете направени на ISS показват същите неща, като тези на Земята. Скоро астронавтите най-вероятно ще могат да използват секвенатора, за да проучат микробите намерени по повърхността на ISS.

Малко е странно да мислим, че ISS може да бъде потенциално размножително място на нежелани организми, но все пак е в пространство извън Земята и NASA казват, че всичко открито там, трябва да се тества. Един такъв секвенатор ще бъде много полезен на Международната космическа станция. Благодарение на него екипажите ще знаят дали станцията за вода работи както трябва и всякакви резултати от изследвания могат да бъдат анализирани на място, без пробите да бъдат носени до NASA.

NASA споделят, че ДНК секвенатора ще помогне доста и за бъдещите мисии до Марс. Астронавтите ще могат успешно да се запазят в добро здраве по време на дългото им пътешествие до червената планета. Разбира се, преди всичко това да стане реалност, секвенатора трябва да мине през още няколко теста.