Когато екипажите на дадени космически мисии, загубят контакт с някой космически кораб или апарат, за дълго време, това обикновено е лош знак. Попитайте Европейската космическа агенция, ако искате да знаете защо.

Въпреки това, от NASA ни показаха, че никога не трябва да се отчайваме и да губим надежда при такъв случай. Съвсем скоро те възстановиха контакт с вече смятания за загубен – STEREO-B, една от двете сонди, които изучават Слънцето. Почти две години са минали откакто NASA изгубиха този космически кораб, но ето, че нищо не е загубено! Екипът загубил контакт по време на един тест на корабното командване на 1 октомври 2014, но оттогава не са спирали да се опитват да поправят грешката си, до 21 август тази година, когато чудото се случи.

Какво можем да очакваме оттук насетне? Ще мине известно време преди STEREO-B да се върне към работата си и няма гаранция, че ще продължи от мястото, на което е спрял преди две години. Екипът, отговарящ за него, иска да провери дали всичко му е както трябва, и чак тогава да го пусне в действие. Какъвто и да бъде резултатът от всичко това, важното е, че сондата е намерена!