Късно снощи NASA пусна прессъобщение, с което обяви, че телескопът Kepler е помогнал за потвърждаването на 1284 нови екзопланети (планети извън нашата Слънчева система). С това начинание броят на засечените екзопланети става повече от двойно по-голям.

До момента благодарение на телескопа Kepler и други астрономически уреди, учените бяха потвърдили съществуването на 1041 екзопланети. Заедно с новите 1284, обявени вчера, общо броят на потвърдените планети извън нашата система се равнява на 2325. Статистиката сочи за още 1327 кандидати и 707 отхвърлени като астнофизични феномени.

Откритието на такъв голям брой екзопланети изведнъж се дължи на нов статистически метод, благодарение на който астрономите могат много по-бързо да отсъдят (с 99% сигурност) дали дадени данни показват наблюдението на планета около друга звезда, или не. Всички данни, които са използвани за новооткритите екзопланети, са такива събрани от първоначалната мисия на телескопа Kepler.

Открити до момента екзопланети | Снимка: NASA
Открити до момента екзопланети | Снимка: NASA

“С това съобщение повече от удвояваме броя на потвърдените от Kepler планети. Това ни дава надежда, че някъде там, около някоя звезда много приличаща на нашата, в крайна сметка можем да открием друга Земя.”

Това гласят думите на Елън Стофан, главен учен в централата на NASA във Вашингтон.

От всички нови дании, най-голям интерес представлява планета с наименованието Kepler-1229b, която е подобна по големина на Земята и се намира в зоната на обитаемост на своята звезда. Това ще рече, че там е напълно възможно да има вода в течно състояние, което е основно изискване за възникването на живот такъв, какъвто го познаваме.