Северният полюс на Юпитер | Снимка: Juno / NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Както може би знаете, сондата Juno на NASA вече е в орбита около Юпитер и всички сме в очакване на първите снимки от планетата-гигант. Ето че те са тук и мога да ви кажа, че са невероятни! Първото от 36 минавания близо до високата атмосфера на Юпитер от страна на Juno бе извършено на 27 август и тогава апаратът е видял северният полюс от височина само 4200 километра (снимката по-горе).

Снимката е направена с инструмента JunoCam, който е работил шест часа по време на преминаването над северния полюс. Това бе първата възможност на учените да наблюдават Юпитер както никога до сега — и друг път сме изпращали сонди до най-голямата планета от Слънчевата система, но те никога не са били толкова близо, колкото Juno.

Полярно сияние на Юпитер в инфрачервения диапазон | Снимка: Juno / NASA / JPL-Caltech / SwRI / ASI / INAF / JIRAM
Полярно сияние на Юпитер в инфрачервения диапазон | Снимка: Juno / NASA / JPL-Caltech / SwRI / ASI / INAF / JIRAM

Втората снимка пък е на южния полюс на Юпитер, където учените от NASA са наблюдавали полярно сияние. Поради ориентацията на планетата спрямо Земята, това явление няма как да бъде видяно от тук. Снимката е получена благодарение на Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM), който е инструмент за получаване на изображения в инфрачервения диапазон на спектъра.

Чрез това изследване на Юпитер, учените се надяват да разберат как се е формирала планетата, как е помогнала за формирането на другите планети от Слънчевата система и какво точно има под гъстата атмосфера на този гигант.

Juno ще обикаля около Юпитер до февруари 2018 година, когато мисията ще приключи и NASA ще спусне сондата в атмосферата на газовия гигант, където тя ще изгори. Ако искате да видите някоя конкретна част от Юпитер преди това, през ноември тази година NASA ще отворят гласуване за това къде да бъде насочена камерата по-нататък в мисията.