firefox_logo_macro_large_verge_medium_landscape

Mozilla изненада своите потребители със сключване на споразумение с Yahoo. Според него компанията ще замени търсачката по подразбиране Google с Yahoo във версията за американски потребители. Партньорството е с начален срок от 5 години и ще включва и мобилната версия на браузъра.

ВИЖ ОЩЕ: ПРОВЕРЕТЕ ДАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИ ШПИОНИРА

Според Мариса Мейър това е едно от най-важните партньорства на Yahoo през последните няколко години. Промяната ще се осъществи през месец декември. В друга част от споразумението Yahoo се задължава да започне да поддържа възможността „Do Not Track“. Това означава, че търсачката ще се съобрази с потребителите на Firefox, които желаят да не бъдат проследявани техните навици.

Firefox е един от най-големите източници на търсене в интернет, потребителите на този браузър извършват около 100 милиарда търсения на година. Голяма част от тях също генерират и приходи от таргетирана реклама, което е основният доход на търсачките. През 2012 г. приходите на търсачката на Google, генерирани от потребители на Firefox, са в размер на 311 милиона щатски долара.

Един от ключовите фактори за избора на Yahoo е, че тя споделя идеята на Mozilla за повече иновации в уеб технологиите. Според изявления на компаниярта самите преговори са били значително по-лесни с Yahoo, отколкото с Google.

Повече конкретни подробности за споразумението не са ясни. Потребителите ще продължат да имат правото да сменят търсачката по подразбиране.