virtual_reality-wallpaper-800x600

По-рано тази година Mozilla започна свой проект, който има за цел да изгради уеб сайтове и пространства с виртуална реалност в интернет. През месец юли бяха пуснати първите експериментални версии на браузъра Firefox с поддръжка на Oculus Rift, едни от най-популярните средства за преживяване на виртуалната реалност. Във връзка с честването на десетата годишнина на Firefox, Mozilla пусна специален уебсайт MozVR, който да обедини усилията на разработчиците и потребителите за приобщаване на виртуалната реалност в глобалната мрежа.

ВИЖ ОЩЕ: YouTube обяви плановете си за музикалната стрийминг услуга Music Key

Идеята е да се съберат не само заинтересованите хора, но и ресурсите и съдържанието, така че да започне да се изгражда мрежата и с помощта на тези нови технологии. Несъмнено това ще ни доближи до виртуалните пространства, които сме виждали в научно фантастичните филми и романи. Навигацията в MozVR пресъздава потока от данни и връзки по интуитивен начин. Целта на Mozilla е да позволяват на потребителите да сърфират в мрежата без да усещат разликите между сайтовете, когато всички се намират в една глобална мрежа. Менютата и индикаторите за зареждате се появяват като слоеве и могат бързо да бъдат затваряни. Кликването върху връзка „телепортира“ потребителя към новия сайт, както е при много други виртуални светове.

Кадър от видео в сайта
Кадър от видео в сайта

Все още интерактивният интерфейс е в процес на активна разработка и постоянно обновяване, но показаните идеи са наистина обещаващи за феновете на виртуалната реалност. Първите демо изживявания включват не само документални филми, но и инструменти за визуализиране на данни, приложения за контрол на движението и други.

За да можете да почувствате изживяването е необходимо да притежавате Oculus Rift и версия на Firefox, която включва поддръжката на виртуална реалност. MozVR ще поддържа също и специални версии на браузъра с отворен код Chromium.