Не е лошо, разбира се, да мислим за бъдещето и за това, което бихме могли да постигнем с нови технологии. Motorola очевидно се е устремила натам и вчера публикува нов патент. Изглежда компанията си представя свят, в който телефоните ще могат сами да оправят пукнатините си.

Патентът представлява следното: мобилно устройство, което идентифицира пукнатините на тъчскрийна и след това чрез топлина приложена към съответната зона, лека-полека започва да поправя щетите.

Процесът се осъществява благодарение на нещо, наречено “запомнящ формата полимер”, материал, който очевидно може да се деформира и след това да се възстанови чрез термичен процес, при който температурата на материала се изменя изключително бързо.

Въпросният материал може да се използва върху LCD или LED диплей с вграден тъч сензор. Телефонът може да загрява полимера с цел да го възстанови, но топлина може да се черпи и от притежателя на устройството.

Това изглежда точно като нещото, за което всички притежатели на смартфони мечтаят. Особено тези с iPhone 7 и Galaxy S8… Също така обаче изглежда като нещо, което няма скоро да се появи на истинските телефони.

Пък и този полимер би изглеждал евтино в сравнение със стъклените дисплеи. Но може би пък е перфектен за детски джаджи и устройства, които по принцип не изглеждат лъскави и модерни.