Вчера авто-мото медията Motor Trend изненада със своя собствена концепция за предполагаемият бъдещ автомобил от Apple. Не, не става въпрос за дизайн, който е изтекъл от Купертино. Това е просто идея за кола, проектирана от студенти от арт-колежа в Пасадена, Калифорния. Те са били наети от Motor Trend да измислят нещо и то да бъде показано ексклузивно в сайта на медията. С каква умисъл е всичко това, няма как да знаем. Едно обаче е ясно – дизайнът е меко казано спорен…

Предвид, че Apple са иновативна компания, на мен лично ми е трудно да вярвам, че в съвсем близкото бъдеще бихме карали такива коли… Наистина.

apple-car-motor-trend-concept-2

С каква умисъл е проектиран този дизайн?

Като гледам този дизайн на предното стъкло, имам чувството че концепцията се е родила след бурна вечер купон, на който са присъствали Daft Punk и дизайнерите на някой ретро-футуристичен филм. Още повече – не мисля, че мястото на Apple логото е точно на това място. Ами тези светещи ленти? Защо имам чувството, че арт-студентите са се вдъхновили от лентите за антените на текущите модели iPhone за тях? Смартфонът има нужда от антени. А колата какво? Ще звъните през FaceTime на някой докато карате?

apple-car-motor-trend-concept-3Я, какво е това там вдясно…? Дръжката? Почти съм сигурен, че една от тенджерите вкъщи има същата дръжка. И не, тенджерата не е продукт на Apple…

Но както и да е, нека да разгледаме няколко други части от “колата на Apple”. ОК, колата е автономна, това е ясно. По-нататък ще видим, че тя има волан, което подсказва към възможността човек да шофира в нея, а не само да се вози. Тогава защо няма странични огледала? О, разбирам – тази “дръжка” тук – това не е дръжка, а камера… Нали? Камера, която гледа назад и прожектира всичко на таблото вътре? Добре, но пак прилича на дръжка за тенджера. Точка.

Има по-грозна кола от Fiat Multipla

Няма да коментирам това, че концепцията показва един Apple автомобил, чиято предница е по-грозна дори от тази на Fiat Multipla… За това да минем направо на задницата.

apple-car-motor-trend-concept-5

Там нещата изглеждат малко по-добре. Има нещо като обособен гръб на хечбек автомобил, но защо по дяволите отново тук има лого на Apple? Почти съм сигурен, че Apple не биха сложили две светещи лога отпред и отзад на своята кола. Може да има две, но не мисля, че биха били толкова големи. Със стопът вече дизайнерите са се оляли… Но говорихме за логата – това върху гумата привлича погледа, нека да разгледаме отблизо.

apple-car-motor-trend-concept-4 Кой би сложил такъв калник на кола през XXI век? Ако някой има логично обяснение за това, което Motor Trend наричат “skirt” (къса поличка; бел. превод), нека говори сега, или да замълчи завинаги.

Всички коментират как колата на Apple ще бъде конкуренция на Tesla Motors и новосъздадената компания Faraday Future. Казвам ви – ако от Купертино представят нещо дори малко наподобяващо концепцията от Motor Trend и техните приятели, конкуренция практически няма да има.

Воланът прилича на фитнес уред…

Остана обаче да разгледаме само още една част от колата – интериора. На рендерът по-долу ще видите популярният покрай Tesla Model X метод за отваряне на вратите нагоре. В това няма нищо лошо, но в случая ми е някак си странно. Като цяло дизайнът ми напомня ми на таксито от филма “Шестият ден” (The 6th Day) с Арнолд Шварценегер.

apple-car-motor-trend-concept-7А когато влезем вътре, нещата стават още по-странни. Воланът ми прилича на някакъв нов и много странен фитнес уред от WS Teleshop. И иконите за CarPlay приложенията са на вратата?! Кое би могло да бъде по-разсейващо от това? Не знам какво друго да кажа…

apple-car-motor-trend-concept-6

Не ме разбирайте погрешно – сигурен съм, че ако Apple работят по свой автомобил, те ще представят нещо наистина добро. Но това тук – това е чисто и просто най-грозната концепция за кола, която някога съм виждал. Абсолютно безидейна е и изглежда все едно “експертите” (въпросните студенти) са седнали пред компютъра миналия уикенд, поръчали са пица и са решили да се позабавляват… Аплодирам PhotoShop уменията им, но колкото до виждането им за евентуална кола на бъдещето – не.