Част от стратегията „Mobile first“ на Microsoft има за цел да поднесе на Android и iOS потребителите свои приложения, които да бъдат полезни при различни операции и да интегрират всички Microsoft услуги. Поредното начинание на гиганта е Office Lens скенерът, който вече трябва да е наличен за iOS, а в момента има preview версия за Android, като скоро ще бъде пуснат и официално.

Office Lens има много интересна функция – с него бързо и удобно можете да сканирате документи, касови бележки, записки, визитки и т.н. За разлика от повечето приложения, които след това ги обработват и превръщат в PDF файлове, тук Office Lens работи чрез разработения от Microsoft „optical character recognition“ (OCR, или оптическо разпознаване на текст). Приложението вижда текст, който сте снимали и го превръща в документ – било то Word или PowerPoint. Разбира се, налична е и възможността да създадете PDF, но работата с текста е интересна.

Снимате текст, след което приложението запазва формата му и можете да го променяте. Ако има нарисувани от вас форми, PowerPoint ще ви позволи да променяте големината им, да ги оцветявате и местите. А ако снимате визикта, можете да я запаметите като контакт. Интеграцията с OneNote и OneDrive е удобна и позволява бързото запазване на бележки и цели файлове.

Работата на Office Lens е интересна – за да се постигне този ефект то разпознава полето с текста (в случая бяла дъска) и изрязва останалата част от фона; обръща и разгъва бялото пространство, като запазва формата на текста и вече имате готов слайд за презентация в PowerPoint.

Office Lens, разбира се, е безплатен, като скоро ще е наличен както за Android, така и за iOS, както споменахме по-горе.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS