microsoft

През месец октомври Microsoft обяви, че ще добави нови възможности за анализиране на софтуера към своите защитни продукти. Това включва Windows Defender и други компоненти на операционните системи на компанията. Преди няколко дни от Microsoft споделиха, че новите функции ще започнат да работят на 1 януари 2015 г.

ВИЖ ОЩЕ: MSN ПРИЛОЖЕНИЯТА НА MICROSOFT ВЕЧЕ СА НАЛИЧНИ ЗА IOS, ANDROID И AMAZON УСТРОЙСТВАТА

По същество това ще са механизми, които ще следят поведението на инсталирания софтуер. Този евристичен режим ще позволи да се засече с много по-голяма ефективност зловредния софтуер. Това е породено от някои приставки към Internet Explorer и друг софтуер. По подразбиране потребителите трябва ръчно да ги активират при ползване, но някои от тях са намерили начин да заобикалят този защитен механизъм.

Microsoft е установила два начина на работа, които определя като неприемливи:
1. Прескачане на прозорците за сигурност, които искат разрешение от потребителя за инсталация на разширение или софтуер.
2. Предотвратяване на промяна в поведението на браузъра от страна потребителя.

Новата функция до голяма степен се припокрива с работата на системите за сигурност HIPS, които се използват от бизнеса.
Това, което е похвално от страна на Microsoft е, че те са подготвили новия защитен механизъм да работи с всички браузъри, а не само Internet Explorer.

removed-browser-extension

След празниците ни очакват и приятни изненади. На 21 януари 2015 г. Microsoft ще представи официално Windows 10. Очаква се тогава да видим и някои от новите функции на бъдещата операционна система, а не само концепцията ѝ. Според непотвърдени данни на това събитие ще се представи и унифицираната версия на Windows 10, която ще работи за платформите Intel, ARM и заедно с Windows Phone. Много вероятно е тогава и да видим „Continuum” – възможност за автоматична смяна на режима между работния плот и таблет режима при закачване на клавиатура. Ще чакаме с нетърпение.