Skype-for-Business

Microsoft обяви, че започва ребрандиране на своята програма за незабавни съобщения Lync (част от Office 365 и Microsoft Lync Server) към Skype for Business. Напомняме, че това бе програмата, която позволява на корпоративни потребители да използват Microsoft Exchange Server за съобщения. Промяната към новото име е продължение на опитите на американската компания да консолидира продуктите си, като тя трябва да се случи окончателно през първата половина на следващата година.

Заедно с промяната на името Microsoft ще допълни програмата и с някои нови възможности. Освен козметичните промени, които ще наподобяват обикновения Skype клиент, те ще добавят и възможността за смаляване на водения разговор в малко прозорче, което е вече практика в много приложения за видео разговори. Добавянето на видео разговори е друго важно нововъведение, което е обещано от екипа на компанията. Важно е да се отбележи, че Microsoft няма намерение да премахва функционалност, а само да надгражда сегашните възможности на програмата. Това е важна подробност, защото в много случаи при ребрандиране на корпоративни програми и услуги, много често наблюдаваме премахване на някаква функционалност. Целта е по-скоро да се промени идентичността на приложението, а не неговите предвидени възможности.

Потребителите на Skype for Business ще имат достъп до абонатите и на версията за домашни потребители, освен възможността за свързване към Microsoft Account потребители. В популярната версия на Skype ще бъде въведен кодека за компресия на видео H.264, който ще добави съвместимост със Skype for Business.