Windows XP

Windows XP

Миналия месец Microsoft прекрати поддръжката на своята вече почти 13 годишна операционна система Windows XP. Почти 26% от настолните компютри в световен мащаб обаче, все още използват ХР.

Може би точно този висок процент доведе до решението на компанията да включи и тази версия в последната си кръпка по сигурността, която цели да предотврати уязвимост в Internet Explorer, наречена IE Zero Day Flow, която беше открита миналия уикенд. Докато този бъг касае предимно IE 6, а последната налична версия на браузъра е  IE11 и компанията можеше просто да пусне фикс за него, насърчавайки потребителите просто да го ъпдейтнат, то тези от тях, които използват Windows XP не могат да използват версия по-висока от 8.

Microsoft направи изключение по отношение на своето решение за прекратяване на поддръжката на старата си операционна система и по този начин гарантира, че всички потребители, използващи Windows са защитени от потенциални хакерски атаки, използващи тази уязвимост. Потвърждавайки още веднъж, че приема сигурността на своите продукти сериозно, компанията пусна фикса бързо и за всички свои клиенти, като той е наличен още днес, слагайки край на страховете, свързани с използването на Internet Explorer.

Актуализацията ще се прилага автоматично за всички потребители, които са активирали опцията за автоматични ъпдейти и не трябва да теглите нищо, а ако не я виждате, можете да я изтеглите от тук.

Използвате ли още Windows XP или вече преминахте на по-висока версия на операционната система?