В официален блог пост вчера генералният мениджър на Microsoft Ейдриън Хал (Adrienne Hall) сподели, че компанията ще пусне втора серия извънредни пачове за сигурност, насочени към потребители, които все още ползват Windows XP. Напомняме, че миналия месец компанията пусна пачове за старата версия на Windows (вече неподдържана от 2014 година насам) в опит да ограничи разпространението на вируса WannaCry.

Microsoft ще включи по-ранните версии на операционната си система в групата, която ще получи т.нар. Patch Tuesday серия от ъпдейти този месец.

„При прегледа на актуализациите за този месец бяха открити някои уязвими места, които представляват повишен риск от кибератаки от страна на правителствени организации, понякога наричани „национални участници“ или други организации-двойници. За да се справим с този риск, днес ние предоставяме допълнителни актуализации за сигурност, заедно с нашата редовна услуга Update Tuesday. Тези защитни актуализации се предоставят на всички потребители, включително тези, използващи по-стари версии на Windows.“

Според блог поста, ъпдейтите ще получат всички потребители на Windows XP, Windows Vista и всички по-нови поддържани или не версии на операционната система. Всичко това изглежда е породено от повишен риск от атаки, подобни на WannaCry.

Не бива, споменават още от Microsoft, да гледаме на тези пачове като на промяна в политиката за поддръжка на операционната система. Това е просто изключение и се прави след получена информация за уязвимости, от които агенции биха могли да се възползват. Не се споменава и кой е предоставил информацията.

Още — спекулира се, че групата наречена Shadow Brokers предишни пъти е предоставяла информация на Microsoft за появили се уязвимости. Напомняме също, че точно Shadow Brokers споделиха публично уязвимостите в Windows, открити и използвани от Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ.