Microsoft официално пусна Windows 10 Pro за Workstations вчера. Още от юни месец слушаме за това, но чак този месец Microsoft представи всички детайли за специалната версия. Както се очакваше, Windows 10 Pro за Workstation е направен за машини, които изпълняват много на брой логически задачи едновременно и са с много RAM памет.

Софтуерният гигант е направил четири водещи промени за тази версия. Resilient File System (ReFS) ще бъде активирана по подразбиране, осигурявайки по-голяма гъвкавост срещу корупцията на данните и оптимизация за обработка на големи обеми данни и автоматично коригиране. Windows 10 Pro за работни станции също ще включва поддръжка на енергонезависими модули за памет (NVDIMM-N) с постоянна памет. Това означава, че скоростите на четене и запис ще бъдат възможно най-бързи и файловете ще продължат да съществуват, дори ако работно място е изключено.

Компанията също така добавя по-бърза поддръжка на файлове в Windows 10 Pro за работни станции. Използвайки SMB Direct, Microsoft поддържа възможността за достъп до дистанционна директна памет (RDMA), така че мрежовите адаптери да могат да работят с ниска латентност без много използване на процесора. Това трябва да увеличи капацитета за прехвърляне на файлове през високоскоростни мрежи.

Microsoft също така разширява хардуерната поддръжка в Windows 10 Pro за работни станции. Сървърните процесори Intel Xeon или AMD Opteron ще бъдат поддържани с до четири физически CPU и до 6TB RAM. Windows 10 Pro за момента е ограничен до два физически процесора и до 2TB оперативна памет, така че тази версия на Windows е насочена към конфигурации с висока производителност. Windows 10 Pro за работни станции ще бъде на разположение заедно с актуализацията Windows 10 Fall Creators Update по-късно тази година.