cortana

Днес Microsoft показа най-новата версия на мобилната си операционна система, а именно Windows Phone 8.1, както и гласовия асистент Cortana, която в общи линии е отговор на Siri и S Voice.

Тя ви позволява да управлявате основни функции на телефона, като записване на срещи и ангажименти в календара, да търсите както чрез гласови команди, така и чрез текстови, да възпроизвежда музика, да настройва аларма, да намери ресторанти на посочено от вас място, а в т.нар. режим “тихи часове” с вас могат да се свързват само хора, чиито контакт е във вашия вътрешен кръг. Интересното при Cortana e, че идва с опция, която й позволява да ви напомни за нещо конкретно, когато говорите по телефона с определн човек. Разбира се трябва предварително да зададете каква информация не искате да забравяте, както и с кого е свързана тя и Cortana ще я изпише на вашия екран, когато този човек ви се обади или вие го потърсите.

cortana

Слуховете се оказаха верни и новият гласов асистент на Microsoft ще използва Bing, за да ви осигури нужната информация, както лични данни от вашия телефон, като заявки за търсене, хора с които общувате повече, местоположение и други. Тя ще се учи от действията ви и всичко това ще бъде съхранено в Notebook, за да бъде използвано при работата й в бъдеще. Това ще позволи на Cortana да ви опознае по-добре и да може, както от Microsoft многократно отбелязаха, да работи както би го правил истински личен асистент.

662014528112617541

Cortana представлява икона във формата на кръг, която приема същата цветова гама като избраната от вас тема за Widnows Phone. Тя също така пулсира, когато говори и се върти, когато търси отговор на вашия въпрос.

Освен Cortana, Microsoft 8.1 ще дойде и с нов Action Center – центъра за нотификации, който потребителите искаха. След актуализацията ще имате възможността да изберете кои приложения да изпращат известия до Action Center. Началният екран също ще може да бъде персонализиран, като вече за фон може да бъде използвано цяло изображение, не само плътни цветове.

windows 8.1

Нова функация, наречена Wi-Fi Sense, автоматично ще ви свързвa, когато намери безплатен безжичен интернет около вас. Освен това функцията ще ви позволи да предоставите достъп до вашата домашна мрежа без да се налага да давате паролата си. От Microsoft не обясниха как точно ще се случи това, но не можем да не признаем, че наистина ще бъде полезно. С Windows Phone 8.1 идва и нова версия на Skypе, чрез която обикновен телефонен разговор ще може да бъде конвертиран във видео разговор по Skype. Подобрения в клавиатурата пък ще ви дадат възможността да начертаете линия през буквите , които искате да използвате, вместо да докосвате всяка една по отделно.

Актуализацията до Windows Phone 8.1 ще бъде налична за потребителите “през следващите няколко месеца”, но от Microsoft казаха да очакваме нови устройства с Windows Phone 8.1 през април или май.