cyanogen

Microsoft има сериозно намерение да отслаби пазарния дял на Android чрез последната си постъпка,. Компанията инвестира в Cyanogen, която имa намерение да развие своя собствена мобилна операционна система по облика на своята Android модификация.

Виж още: Cyanogen иска да премахне Google от Android

Microsoft става инвеститор със сделка на стойност около 70 милиона щатски долара. пише The Wall Street Journal. Основата на Android е с отворен код, но голяма част от софтуера на Google и хардуерните модули за работа с компонентите на производителите са със затворен код, което прави значителна част от системата непозната.

През последните няколко години Google все по-агресивно налага своята политика за ползване на нейните услуги върху своите партньори. Cyanogen иска да премахне тези ограничения и да създаде изцяло свободна платформа, върху която да се разражотва  иновативен софтуер. За да се разпространи по-добре тази операционна система,  компанията в момента преговаря с водещи производители на хардуер за внедряване на Cyanogen в новите модели устройства.

С разрастването на мобилните операционни системи много скоро вероятно ще станем свидетели на битката на системи с отворен код. Очаква се да видим и Ubuntu за мобилни телефони, както и по-голямо разпространение на устройствата с Firefox OS.