MWC-2015-Microsoft-1

Миналата седмица Microsoft подаде документи в американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC), от които стана ясно, че софтуерният гигант отчита финансови загуби от своя хардуер. Приходите за приключилото на 31 март тримесечие се равняват на 1.4 млрд. долара, а разходите са превишили продажбите с 4 милиона долара. Според данни на ComputerWorld, Microsoft е изгубила около 12% за всеки телефон.

Това не е толкова изненадващо, предвид факта, че Microsoft се фокусира предимно върху смартфоните от нисък клас. Американската компания също така предупреди инвеститорите, че може да oтпише част от придобития бизнес на Nokia. „Имайки предвид досегашното представяне, подразделението Phone Hardware е изложено на повишен риск от обезценяване.“, казва Microsoft, описвайки ситуацията, когато пазарната стойност на даден бизнес е по-малка от написаното в счетоводните книги.

„Оценката на придобитите активи и пасиви, в резултат на придобиването на NDS, е отражение на стойността на предприятието въз основа на дългосрочната финансова прогноза за Phone Hardware бизнеса. В този силно конкурентен и променлив пазар е възможно ние да не сме осъзнали нашата прогноза“, казват от Microsoft.

От известно време Microsoft намеква за проблеми в бизнеса със смартфони. Въпреки че продажбите на Lumia са се увеличили с 18% на годишна база, това не е достатъчно за придобиването на по-голям пaзарен дял на платформата Windows Phone, която е изправена пред сериозната конкуренция в лицето на Android и iOS.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS