Стив Балмър (Microsoft)

Изпълнителният директор на Microsoft подготвя пенсионирането си от компанията, която преди десетки години помогнал на Бил Гейтс да издигне. В интервю за в-к The Wall Street Journal, Стив Балмър споделя причините за своето напускане и нужната на Microsoft от далновиден водач, носещ визията да се справи с всичките нови трудности пред гиганта.

“Възможно е да съм символ на отминало време. Трябва да продължа напред.” — Балмър признава пред изданието. “Колкото и да обичам всичко, което правя, най-добрият начин Microsoft да навлезе в нова ера е с нов лидер, който да ускори промяната на компанията.” Бордът на директорите на Microsoft не са били доволни от темпото, с което Стив Балмър опитал да навлезе на ключовите нови пазари за смартфони и таблети.

[cquote]Да се пребориш със зависимостта от умиращия пазар на компютри[/cquote]

Новата посока за Microsoft е ясна, но все още липсва човекът, който да я осъществи. Докато задържа силната си позиция на софтуерния пазар, технологичният гигант от Редмънд трябва да разтърси мениджмънт структурата си и да фокусира значително повече усилия върху създаването на мобилни устройства и онлайн услуги, които да гарантират неговата стабилност в дългосрочен план.

Изпълнителният директор на Nokia, който насочи мобилния производител към сливане с Microsoft под свое ръководство, е сред любимците за свободния директорски пост в компанията. Но инвеститорите не са очаровани от тази възможност, след като в интернет плъзнаха слухове как Стивън Елоп възнамерява да прекъсне работата по Xbox.

Новоизбраният лидер ще бъде трети поред директор на Microsoft от основаването на компанията. Балмър се присъединява през 1980 г. по идея на състудента си Бил Гейтс. Днес, той е вторият най-голям акционер и един от технологичните милиардери на света.