Болидите за високоскоростното състезание Formula 1 отдавна не са виждали сериозен редизайн. Може би вече е време и точно това искат да ни покажат от McLaren. Производителят отдавна работи по изцяло нова концепция за болид от ново поколение. Не… направо от бъдещето!

Това, че McLaren MP4-X спокойно може да е състезателна кола от бъдещето, се разбира от нейните характеристики – дъното ѝ е изцяло изработено от тунели за въздух, които придават още по-аеродинамична форма. Такива, разбира се, за момента не са позволени във Formula 1, но това може да се промени вбъдеще. Вижда се още и затворената кабина – покривът е фотосоларен – променя затъмнението си според външната светлина – и хидрофобен, за по-добра метеорологична защита. Вътре в кабината пък пилотът има на разположение дисплей и постоянна информация за състоянието на гумите.

Интересна е още една друга, изцяло нова технология – целият болид е покрит с електроди, които превръщат околния въздух в плазма. Тя може да се използва за увеличаване на скоростта и подобряване на завоите.

McLaren твърдят, че всичката техника, използвана за концепцията при MP4-X, е изцяло реална и възможна за постигане до няколко години. Дали това е така или не обаче, няма значение. Защото самото съществуване на тази концепция може да вдъхнови дизайнерите на болиди занапред.

mclaren-mp4-x-formula-1-concept-1mclaren-mp4-x-formula-1-concept-7mclaren-mp4-x-formula-1-concept-2mclaren-mp4-x-formula-1-concept-4mclaren-mp4-x-formula-1-concept-8mclaren-mp4-x-formula-1-concept-5mclaren-mp4-x-formula-1-concept-6mclaren-mp4-x-formula-1-concept-10mclaren-mp4-x-formula-1-concept-3mclaren-mp4-x-formula-1-concept-9

* Снимки: McLaren

1 коментар

  1. Мк Ларън може да са в криза в спорта,ама явно идеи и луди глави има достатъчно.

Comments are closed.