MasterCard_early_1990s_logo

MasterCard обяви, че ще предложи спецификация с Host Card Emulation (HCE) за сигурни near field communication (NFC) трансакции. Това ще позволи на потребителите да използват с лекота своите карти с логото на MasterCard на телефоните си с NFC технология, за да правят безконтактни плащания. В момента има над два милиона търговски локации в 63 държави по света, които приемат безконтактни плащания.

HCE е отворена архитектура и позволява плащания и други NFC услуги като програми за лоялност, достъп до обществени сгради и транзитни пропуски, които могат да бъдат предоставяни без използването на елемент за сигурност (SE). „Днес потребителите пазаруват и плащат по начин, който отговаря най-добре на техните нужди и начин на живот – и от всяко устройство, което притежават. За да отговорим на очакванията им за удобство, трябва да ускорим предлагането на услуги на пазара. Използването на HCE осигурява един много привлекателен начин за предоставяне на повече оферти, базирани на NFC технологията”, каза Джеймс Андерсън, директор „Нови плащания“, MasterCard.

Използването на NFC технологията в смартфони спомага за сигурни и лесни безконтактни плащания. Те са по-бързи от използването на пари в брой или чакането за ресто. От 2012 г. насам MasterCard наблюдава увеличение от 180% на броя търговци – от големи вериги и обекти за бързо обслужване до хранителни магазини, бензиностанции, бакалии, аптеки, вендинг машини, паркинги, обществени превози и таксита, които приемат безконтактни плащания.

HCE се поддържа от Android 4.4 KitKat, която започна да се предлага на пазара през ноември 2013 г. и продължава да разширява своето приложение на популярни смарт устройства. Подходът на MasterCard комбинира софтуер по поръчка на мобилното устройство с изключително сигурна обработка на данните, базирана на „облака“. Това значително улеснява и ускорява процеса на предлагане на базирани на NFC мобилни оферти за потребителите от страна на финансовите институции, които издават карти. MasterCard планира да представи своята HCE спецификация през първата половина на 2014 г.