Всички знаем с каква скорост се разпространяват новите версии на операционната система от Google. С всяка следваща версия това става малко по-бързо, но изглежда не достатъчно. Контролът върху ъпдейтите на устройства от разрични производители най-вероятно е кошмар. Това показват и най-новите данни от Google, които засягат разпространението на най-новата операционна система, Android 6.0 Marshmallow.

Според доклада, Marshmallow е на 13,3% от всички Android устройства. Това е около 3% повече спрямо предходния месец, когато дялът бе 10%. Това е добре, но присвояването на Android 6.0 не е достатъчно бързо и се предполага, че той ще има най-голям дял от всички Android смартфони едва след около година.

google-android-version-market-share-2016За сметка на това, версиите Lollipop и KitKat все още държат най-голям дял от Android пазара, със съответно 35,1% и 30,1%. Най-странното обаче е свързано с по-стари версии на Android. Да, такива също все още се намират – Gingerbread е на 1.9% от устройствата, докато Ice Cream Sandwich държи 1.7%. Jelly Bean пък е инсталиран на цели 17.8% от всички Android телефони, което е повече дори от текущата версия 6.0 Marshmallow.