Изненадващо за някои притежатели на MacBook лаптопи, фирмата за поправка и ъпгрейди на Mac OWC откри, че новият 13-инчов MacBook Pro (този без Touch Bar лентата) има сменяемо SSD. То може да бъде премахнато след отваряне на машината, тъй като не е залепено за дънната платка.

Тъй като този модел macBook Pro бе първия, който се появи по магазините, OWC са се сдобили с бройка, която са разглобили за тест. Оказало се, че SSD паметта може да се премахне и то не много трудно. Хватката е, че първо говорителите трябва да бъдат освободени, за да може SSD чипът да бъде измъкнат. Освен това, над неговите букси стои здрава лента, която също трябва да първо да се премахне.

Това ще е добра новина за потребители, които биха искали в даден момент да ъпгрейднат своето SSD. Тази операция не бе възможна с последните модели MacBook Pro, тъй като Apple залепваше SSD платката перманентно за дъното.

owc-13-inch-macbook-pro-2016-ssd-teardown-2

Не е ясно дали SSD паметта на другите два MacBook Pro модела от тази година също ще може да се премахва — те все още не са излязли на пазара и никой не ги е огледал подробно. Можем да предполагаме обаче, че там дизайнът ще е ако не същия, то подобен и е възможно претежателите на 15-инчовия модел (или 13-инчовия такъв с Touch Bar) също да могат да сменят своето SSD при нужда.