455483622

Компютри, смартфони, таблети и всякакви други смарт джаджи вече са нещо напълно нормално за нашето ежедневие. Винаги гледаме напред, очаквайки нови и интересни иновации в технологичната индрустрия, но днес ще ви върнем назад във времето, запознавайки ви с първия в света компютър. Трябва да уточним, че все пак става дума за аналог, който е използван доста по-рано, отколкото учените смятаха. Mеханизмът от Антикитера е антично устройство, предназначено да изобразява механически наблюдаемата конфигурация на Слънчевата система.

ВИЖ ОЩЕ: ПЕТ КОЛЕДНИ ФИЛМА, ЗА КОИТО НЯМА ДА СЕ СЕТИТЕ

Той се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно. Намерени са при претърсвания на останките от античното корабокрушение, проведени най-напред в 1900 г. и неколкократно повтаряни впоследствиe. Компонентите и дисплеят на механизма предшестват познатите на науката подобни примери и технологии с повече от 1000 години. Той точно прогнозира лунните и слънчевите затъмнения, както и лунните и планетарни позиции. Въпреки че не е създаден за съвременни цели, много хора наричат Mеханизмът от Антикитера първия аналогов компютър.

firstdraw2

Археолози и историци отдавна водят спор къде точно е построено устройството и от кого. Като се има предвид неговата сложност, някои експерти смятат, че той трябва да е повлиян поне от един от легендарните гръцки учени – може би Архимед, Хипарх или Посидоний.

Сега, нов анализ на диска, който бил използван за предсказване на затъмненията, намиращ се на гърба на механизма, добавя още една част към един от най-интересните пъзели в историята. Крисчън С. Карман, историк в националния университет в Арженитина, и физикът от университета във Вашингтон Джеймс Еванс предполагат, че календарът на мистериозното устройство започва от 205 г. пр.н.е, седем години, след като Архимед е починал.

25DEVI2-articleLarge

Самото устройство има надписи на предната си част, като през 1970 г. изследователите са смятали, че те датират от 87 г. пр.н.е., но наскоро учените са установили, че има гръцки букви, което означава, че механизмът е от 150-100 г. пр.н.е.

Откритието подкрепя идеята, че Mеханизмът от Антикитера не се базира на гръцката тригонометрия, която не е съществувала в този период, а на вавилонските аритметични методи, заимствани от гърците.

Миналата есен беше проведена експедиция и започна първото системно научно разследване на мястото на корабокрушението, където е намерен механизмът. Гмуркането беше само за пет дни, заради лошото време, но учените планират да се върнат следващата пролет.