Nokia-x-lumia-android

Как ви се струва комбинацията Lumia и Android? Може би не е чак толкова невероятна, колкото изглежда на пръв поглед, и скоро ще я видим реализирана на практика. Според информация от evleaks Microsoft и Nokia работят върху смартфон от серията Lumia, който ще използва именно най-популярната операционна система Android.

Колкото и противоречива да е информацията от evleaks, в повечето случаи техните твърдения се оказват истина. Ако новината е вярна, новото устройство ще обърка маркетинговата концепция на Nokia (by Microsoft), тъй като досега Lumia беше запазена марка за Windows Phone смартфони. Именно поради това първите устройства на компанията с операционната система на Google носят търговското име Nokia X.

От друга страна, всички устройства от платформата Nokia X досега са стабилно позиционирани в ниско-средния ценови клас, а използването на марката Lumia в потенциално Android устройство може да означава, че става въпрос за сравнително по-мощен смартфон. Най-вероятно той отново ще използва преработената версия на Android, която заменя основните услуги и приложения на Google (Gmail, Calendar, Google Play Store, Google Play Services и др.) с такива на Microsoft и Nokia.