Една от трите най-известни компании за изцяло електрически автомобили Lucid Motors (другите две са Tesla и Faraday Future, както може би знаете) подобри собствения си рекорд за най-висока достигната скорост. Това се случи с тестов автомобил на първата им производствена кола Lucid Air, която ще бъде налична на пазара през 2019 година.

Lucid Air притежава двигател с мощност 1000 конски сили и през март с него бе достигната скорост от 257 километра в час. Тогава главния директор технологии Питър Раулинсън (Peter Rawlinson) обеща, че скоро автомобилът ще премине и границата от 200 мили в час (322 км/ч). Това се случи само месец по-късно, когато Air пробяга по тестовата писта с 349 км/ч.

Сега, в началото на юли, компанията е решила да направи нещо по-различно. Lucid са махнали софтуерния ограничител на скоростта и по този начин Lucid Air успя да удари цели 378 километра в час.

Повечето автомобилостроители са се съгласили на неписаното правило да ограничават максимално достижимата скорост на колите си до 155 мили в час (249 км/ч). Този пакт първоначално е сключен между BMW, Mercedes-Benz и Audi, за да се борят тези компании с катастрофите по аутобаните.

Не е ясно кой държи рекорда за най-бърз електрически автомобил, защото до сега никой не е показвал как се справя мощната Tesla Model S P100D без софтуерен ограничител (поне не и публично). Но пък ще е интересно да разберем.

Lucid Motors пускат на пазара Air през 2019 година, като колата ще струва 60 000 долара. Тя обаче ще се предлага с по-маломощен двигател — само 400 конски сили. Батерията на автомобила ще предоставя възможност за изминаване на 240 мили (386 километра) с едно зареждане. Планирани са и по-скъпи модели с пробег 315 и 400 мили (507 и 643 километра съответно).